Как да си направим кисело зеле с морска сол

Как да си направим кисело зеле с морска сол: пропорции и стъпки Въведение
Киселото зеле, традиционно ястие от ферментирало зеле, е не само вкусно, но и пълно с пробиотици и хранителни вещества. Приготвянето на кисело зеле у дома с морска сол е прост и възнаграждаващ процес. В това ръководство ще разгледаме стъпките за приготвяне на вашето собствено кисело зеле с помощта на морска сол и правилните пропорции за успешна ферментация.

Избор на съставки
За да направите кисело зеле, ще ви трябва:

Прясно зеле
Морска сол (за предпочитане нейодирана)
Почистете стъклен или керамичен съд за ферментация
Тежести или капаци за ферментация
Пропорции
Основното правило за приготвяне на кисело зеле е да използвате около 1,5-2% сол от теглото на зелето. Ето една проста формула за изчисляване на необходимото количество сол:

Как да си направим кисело зеле с морска сол: пропорции и стъпки

Претеглете зелето си.
Умножете теглото на зелето по 0,015 (за 1,5%) или 0,02 (за 2%), за да определите необходимото количество сол.
Например, ако имате 1 кг (1000 грама) зеле:

За 1,5% сол: 1000 грама * 0,015 = 15 грама сол
За 2% сол: 1000 грама * 0,02 = 20 грама сол

Стъпки за приготвяне на кисело зеле


Пригответе зелето: Отстранете всички външни листа на зелето, които са повредени или увехнали. Изплакнете зелето под студена вода и го подсушете.
Настържете зелето: Нарежете зелето на тънки, еднакви филийки или го настържете с помощта на нож или мандолина.


Добавете сол: В голяма купа смесете настърганото зеле с изчисленото количество морска сол. Масажирайте солта в зелето за няколко минути, докато започне да отделя влага.
Опаковайте в съд за ферментация: Прехвърлете зелето и всяка натрупана течност в чист съд за ферментация. Опаковайте зелето плътно в съда, като го натиснете силно надолу, за да премахнете всички въздушни джобове.


Претеглете зелето: Поставете тежести или капаци за ферментация върху зелето, за да го държите потопено в собствената му саламура. Това помага да се предотврати развитието на мухъл и гарантира успешна ферментация.

Как да си направим кисело зеле с морска сол: пропорции и стъпки


Ферментация: Покрийте съда за ферментация с чиста кърпа или капак, за да предпазите от прах и насекоми. Оставете киселото зеле да ферментира при стайна температура, в идеалния случай между 65-75°F (18-24°C), за 1-4 седмици, в зависимост от вашите вкусови предпочитания.


Проверете и опитайте: По време на процеса на ферментация, периодично проверявайте киселото зеле за вкус и текстура. След като достигне желаното ниво на пикантност, прехвърлете го в хладилника, за да забавите процеса на ферментация.
Заключение


Приготвянето на кисело зеле с морска сол е лесен процес, който дава вкусни и питателни резултати. Като следвате правилните пропорции и стъпките, описани в това ръководство, можете да създадете свое собствено домашно кисело зеле, на което да се насладите като ароматна подправка или гарнитура. Експериментирайте с различни подправки и вариации, за да персонализирате вашето кисело зеле според вашите вкусови предпочитания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *